25 Temmuz 2012 Çarşamba

Lagari Hasan Çelebi

Lagari Hasan Çelebi 
Barut dolu bir haznesi bulunan tarihte yapılmış dikey olarak ilerleyen ilk roketin mucididir. Lagari lakabı Hasan Çelebinin çok çelimsiz olması sebebiyle kendine uygun görülmüştür.

İlk uçuşunu 1663 yılında VI.Murat'ın kızının doğumu şerefine sergilemiş ve 300 metre yüksekliğe diken biçimde ulaşarak 20 saniye havada kalabilmiştir. Barut haznesinin bitmesiyle düşüşe geçen aracı terk ederek yaptığı kanatlar yardımıyla Boğaziçi sırtlarına bir zarara uğramadan inebilmiştir.


ABD’deki ünlü Smithsonian Enstitüsü Uzay Araştırmaları Bölümü  “Türk roket adam Hasan Çelebi’nin 1633’teki denemesi şimdiye kadar kayıtlara geçen ilk insanlı uçuş denemesidir” kaydını tarihe Başkan Yardımcısı Frank Winter'in sözleri ile not düşmüştür.


Norveç Havacılık Müzesi Müdürü Mauritz Roffavik teknik bilgilerine dair açıklama yaptığı roketin 6 adet yükseltme motoruna sahip olduğunu ve kademeli olarak yükseltildiğini açıklamıştır.

Lagari Hasan Çelebi ve Seyahatname :
"Lagâri Hasan Çelebi, Murad Han'ın Kaya Sultan nam duhteri pakizesi vücude geldiği gece akube şadmanlığı oldu. Lagari Hasan, elli okka barut macunundan yedi kollu bir fişeng iacad etti. Sarayburnu'nda Hünkar huzurunda fişenge bindi ve şakirdleri fişengi ateşlediler. Lagari, "Padişahım seni Hüda'ya ısmarladım" diyerek temcid ve tevhid ile evci asumana huruc eyledi...
Denize indi...
Yanında olan fişengleri ateş edip ruyi deryayı çeragan eyledi. Bam-ı felekde fişengi kebirinin barutu kalmayıp da zemine doğru nüzul ederken, ellerinde olan kartal kanatlarını açıp Sinanpaşa Kasrı önünde deryaya indi. Oradan şenaverlik ederek uryan huzurı padişahiye geldi. Zemini bus ederek selam verdi. Bir kise akça ihsan olunup yetmiş akça ile sipahi yazıldı. Sonra Kırım'da Selamet Giray Han'a gidüp orada merhum oldu. Rahmetli yar-i gaar-ı sadıkımız idi.

0 yorum:

Yorum Gönder